logo
  • Home
  • Visie
  • Advies
    • Lucht
    • Aarde
    • Water
    • Vuur
    • Ruimte
  • Architectuur
  • Projecten
  • Team
  • Contact
logo
  • Home
  • Visie
  • Advies
    • Lucht
    • Aarde
    • Water
    • Vuur
    • Ruimte
  • Architectuur
  • Projecten
  • Team
  • Contact
VUUR
de basis elementen
kLIK HIERNAAST OP EEN BASIS  ELEMENT VOOR MEER INFORMATIE
lucht
AARDE
WATER
VUUR
RUIMTE
Brandveiligheid en energie blijven maatschappelijk gezien een heet hangijzer.
  • Brandveiligheidsberekeningen
  • Energie-Prestatie-Coëfficiënt (EPC) berekeningen
  • Verwarming

Brandveiligheidsberekeningen

Gebouwen en verbouwingen waar een bouwvergunning voor is afgegeven moeten voldoen aan een brandveiligheidseisen. Alle soorten constructies moeten aan de eis voldoen, ongeacht het toegepaste constructiemateriaal. Om de schade bij brand te beperken vormt in het bouwbesluit (bouwregelgeving) brandcompartimentering een belangrijk onderdeel.

Brandcompartimenten in gebouwen
Wilt u voorkomen dat brand onbeperkt uitslaat naar andere gebouwen? Dan moet een gebouw verdeeld zijn in brandcompartimenten. Dit zijn namelijk afgesloten ruimtes die ervoor zorgen dat brand een bepaalde tijd wordt tegengehouden. Deze scheidingen moeten voldoen aan Weerstand Brand Doorslag en Brand Overslag (WBDBO). Dit is een onderdeel van het Bouwbesluit. Hierin staat onder andere dat een bouwwerk geen gevaar mag opleveren voor bewoners, gebruikers en omgeving. De maximale oppervlakte van een brandcompartiment wordt bij (de meeste) nieuw te bouwen gebouwen gesteld op 1000 m² (er zijn mogelijkheden om grotere ruimten te maken door een of meerdere gelijkwaardige oplossingen) Een bouwwerk wordt onderverdeeld in brandcompartimenten door middel van constructies welke een weerstand hebben tegen brand (WBDBO, weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag). Dit houdt in dat de constructie ervoor zorgt dat een brand voor een bepaalde periode binnen één compartiment blijft. Eventueel aanwezige deuren in deze constructies moeten zelfsluitend zijn en ook brandwerend.

Brandoverslagberekeningen
Brandoverslagberekeningen zijn een belangrijk onderdeel voor de brandveiligheid in gebouwen. Deze berekeningen zijn nodig om de brandoverslag in kaart te brengen. Met brandoverslag bedoelen we de doorslag van brand via inwendige scheidingsconstructies. Maar ook gaat het hier om de overslag via de buitenlucht. Deze overslag kan zowel verticaal als horizontaal plaatsvinden.
In het Bouwbesluit is vastgelegd hoeveel minuten de weerstand tegen brandoverslag minimaal moet zijn. Dit kan 20, 30 of 60 minuten zijn. Wij berekenen of uw pand voldoet aan deze minimale tijd. Deze berekening ondersteunen we met tekeningen. De resultaten van de berekening worden getoetst en in een duidelijke en overzichtelijke rapportage overlegd.

Energie-Prestatie-Coëfficiënt (EPC) berekeningen

Woningen en verblijven dienen te voldoen aan energie-eisen. Deze eisen welke worden beschreven in het Bouwbesluit, waaraan alle gebouwen dienen te voldoen. Energieberekeningen vragen een specifieke aandacht en aan de hand van een specifiek rekenprogramma kan worden nagegaan of uw bouwproject aan de normen voldoet. De Energie-Prestatie-Coëfficiënt (EPC) berekeningen worden door Beness uitgevoerd en bij de omgevingsvergunning ingediend.

Sinds de wettelijke invoering van de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) in 1995 is nieuwbouw geleidelijk aan energiezuiniger geworden. Insteek is dat alle nieuwbouw vanaf 2020 (bijna) energieneutraal is. De EPC in het Bouwbesluit wordt op korte termijn vervangen door BENG eisen (Bijna Energieneutrale Gebouwen). Voor alle nieuwbouw, woningbouw en utiliteit, geldt dat aanvragen van een omgevingsvergunning vanaf 1 januari 2020 moeten voldoen aan de BENG eisen.

In BENG wordt de energieprestatie van een gebouw uitgedrukt met drie indicatoren:

1 Maximale energiebehoefte
De eerste eis betreft de hoeveelheid energie die nodig is om het gebouw te verwarmen en te koelen. Voor woningen geldt een maximum van 25 kWh/m2/jaar, voor utiliteitsgebouwen ligt het maximum op 50 kWh/m2/jaar. Voor deze eis zijn goede isolatie, optimale luchtdichtheid en een juiste oriëntatie van het gebouw essentieel.

2 Maximaal primair fossiel energiegebruik
Deze indicator, ook uitgedrukt in kWh/m2, hangt sterk samen met de installaties voor verwarming, koeling, maar ook warm tapwater, hulpenergie, luchtbevochtiging of -ontvochtiging en verlichting.

3 Minimaal aandeel hernieuwbare energie
Geëist wordt dat er minstens 50 procent duurzame energie wordt gebruikt.

Het belangrijkste verschil van BENG ten opzichte van EPC is de aparte eis aan de energiebehoefte van het gebouw zelf. Daardoor krijgt energiebesparing voorrang op energieopwekking, terwijl dit binnen de EPC uitwisselbaar is.. De EPC geeft één waarde voor de energieprestatie van een woning. Binnen die waarde kan een matige score op het ene aspect worden goedgemaakt door een extra hoge score op een ander aspect. Dat is in BENG niet meer mogelijk. Een gebouw moet namelijk gelijktijdig aan de drie BENG-indicatoren voldoen. Het is niet mogelijk een onvoldoende op de ene indicator te compenseren met een ruime voldoende op een andere.

 

Verwarming

Het energievraagstuk is een zeer actueel agendapunt, waarbij de verwarming (binnen de energiebehoefte van een woning) een belangrijk onderdeel uitmaakt.
Met de aanstaande invoering van BENG komt de nadruk nog meer te liggen op de beperking van het warmteverlies, door onder andere isoleren, maar ook warmteterugwinning. Hierdoor zal de energiebehoefte om een woning te verwarmen beperkt worden, waardoor de mogelijkheden tot verwarming ook toenemen. Denk daarbij aan de mogelijkheden van lagetemperatuurverwarming, alles om daarmee het energieverbruik (en daarmee de energierekening) te beperken.

Met het terugdringen van het gebruik van aardgas, hebben we ook aandacht voor andere alternatieven.  De vele alternatieve zorgen ervoor dat er per situatie naar de best toepasbare voorzieningen gekeken moet worden, er is geen uniforme oplossingen. We kunnen een specifiek voorstel doen betreffende de installaties, zoals verwarming, dit in overleg met externe adviseurs.
  • Vanuit:

    Beness Berg en Dal, Postbus 127, 6560 AC Groesbeek
    Beness Bunnik, Kosterijland 7, 3981 AJ Bunnik
    Beness Gemert-Bakel, Burgemeester Wijtvlietlaan 1, 5764 PD De Rips
    Beness Sint Anthonis, Postbus 12, 5845 ZG Sint Anthonis
  • Contact

    Telefoonnummer 085 – 7 826 800
    www.beness.nl
    info@beness.nl
© 2023 Beness Advies & Architectuur BV
Op al onze diensten zijn de voorwaarden van DNR2011 en onze privacyverklaring (AVG) van toepassing. Kvk-nummer: 60610565
Beheer cookie toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}